Vintercykling

Det blir allt vanligare att vi människor cyklar vart vi än ska, arbetsplatser, gallerior, skolan, till kompisarna, till festen eller egentligen vart som helst. Cykeln är ett redskap som för många underlättar vardagen markant, särskilt de personer som bor i storstäderna. Att trampa sig fram längs med gatorna under tiden som vinden fläktar friskt i håret är sannerligen någonting speciellt. Dessutom är det inte bara ett smidigt och miljövänligt transportmedel, det ger dessutom en otroligt bra vardagsmotion.

Att cykla är med andra ord bra, men hur ligger det egentligen till med oss som cyklar i vinterklimat? Alla är inte förunnade lyxen att alltid ha tillgång till bara gator utan snö, is eller grus. Vi som bor i Sverige får tampas lite extra med cykeln när vintern knackar på dörren och täcker vårt landskap med sin vita magi. Många ställer faktiskt undan cykeln när vintern närmar sig, vilket är dumt. Måste man egentligen ställa undan cykeln bara för att vädret inte är helt optimalt? Nej, lyckligtvis inte. Nu för tiden finns det så pass bra hjälpmedel och redskap för vintercykling (eller året runt-cykling) att vem som helst kan slänga sig upp på hojen.

Att cykla under vintern har ökat explosionsartat i popularitet på bara ett par år, och det finns idag många kommuner samt landsting som arbetar aktivt för att öka vintercyklandet i sina städer. Så om man själv har planer på att ta ut cykeln för förrådet och ignorera minusgraderna, hur gör man då? Finns det något särskilt att tänka på? Absolut, även fast principen kring cykling är densamma oavsett årstid så är det faktiskt lite skillnad. Det kan gå lite trögare att cykla på vintern, och det ställer framförallt krav på säkerheten. Reflexer, lampor och hjälm är ett måste under våra mörka vintermånader. Ifall man dessutom räknar med den drastiskt förhöjda halkrisken så märker man genast att säkerheten blir en allt vitalare del.

Det som emellertid kanske är viktigast när man cyklar under vintern är ett par bra dubbdäck. Likt hos bilar så kräver nämligen en cykel också vinterdäck. På så sätt reducerar man risken för att få sladd eller halka, och man kan ta sig fram nästan överallt. Att sätta på ett par dubbdäck kan däremot vara lite klurigt, därför är det också vanligt att man lämnar in sin cykel hos en cykelbutik eller återförsäljare som kan hjälpa en. Det är vanligt att man på samma ställe kan hitta dubbdäck att köpa (om man inte redan äger några). Då är man dessutom garanterad att det blir rätt sorts dubbdäck och som har en god kvalité, till skillnad om man köper begagnat.

Sist men inte minst så kommer vi till klädseln, och här är det viktigt att klä sig varmt. Cykelhjälmar brukar exempelvis kunna innehålla ventilationshål, dessa kan man tejpa över för att få bättre värme. Annars gäller det bara att använda sunt förnuft, ett underställ eller långkalsonger kan vara en god idé att använda sig utav.

Vintercykling kanske verkar lite tungt och jobbigt, men det är faktiskt lättare än vad man tror. Så gör likt massvis av andra svenskar du med, upptäck fördelarna med vintercykling!

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.