Välja rätt cykel

Att köpa en ny cykel kan se väldigt annorlunda ut beroende på omständigheterna samt vilka behov man har. Vissa nöjer sig med att köpa en cykel begagnat på blocket, medan andra kräver högteknologiska modeller med kolfiberram och aerodynamik. Det spelar emellertid inte någon större roll vilken typ man tillhör, för det finns alltid vissa tips och råd som är kloka när det kommer till en ny cykel. Som vi alla vet kan nämligen en ny cykel ha en ganska hög prislapp, och då vill man naturligtvis ha valuta för pengarna. För dig som är i startgroparna att investera i en ny cykel till våren eller sommaren, och oavsett vilka krav du har – fortsätt läs. Nu får du nämligen reda på vad det finns att tänka på när det kommer till cykelköp, och vilka varningstecken att hålla utkik efter.
Det första som man bör se över är ens val av butik. Detta är en punkt som inte särskilt många brukar reflektera över, utan man tar ofta den första, bästa och billigaste. Men en cykel kräver likt en bil underhåll samt service, och ifall man inte själv är flink med fingrarna och lite händig vill man tryggt kunna lämna över ansvaret på någon annan. En cykelbutik som har en god känsla för service, kompetent personal samt en verkstad är därför nästan lika viktigt som själva cykeln.
När du har kommit fram till en bra och lämplig butik är det dags att gå vidare till nästa steg, nämligen själva cykeln. Här finns det egentligen massvis att ta upp och tips om, särskilt eftersom det finns så pass många olika cyklar. Men för enkelhetens skull väljer vi att ta upp tipsen för normal användning och de mest vanliga behoven. Ett av dessa tips är att testa cykeln, och inte bara snurra lite på pedalerna. Ta ut cykeln för en provtur, gärna två också. Passa samtidigt på att testa bromsarna, växlarna och accelerationen. Detta är särskilt viktigt om det kommer till att handla en cykel i begagnat skick. Passa i sådana fall på att samtidigt kolla efter rostfläckar eller slitage (på till exempel dämparna). Du kan även ta tillfället i akt att lyfta upp cykeln och känna vikten på den, klarar du att ställa den i cykelförrådet eller måste du slita och kämpa?
Sist men inte minst så är naturligtvis priset en avgörande faktor, och här handlar det helt enkelt om vilken budget man har. Naturligtvis så finns det pengar att spara om man väljer att kolla runt hos flertalet leverantörer, eller kanske till och med se efter cykelbutiker över nätet. Om man har tur så kan det dessutom finnas erbjudanden eller kampanjer på vissa modeller, och då kan man verkligen göra klipp. Men i det stora hela så handlar det som kring mycket annat om hur mycket pengar man är beredd att lägga ner på sitt intresse. Ifall man använder en cykel dagligen, till exempel på väg till jobbet eller skolan, ja då kanske det är klokt att investera lite i den. Om man däremot bara tar fram cykeln ett par gånger per så krävs det oftast ingen lika avancerad.
Så väg för- och nackdelarna, och du kommer med hjälp av ovanstående tips kunna hitta till rätt cykel!

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.