Det går fort att cykla i trafiken

Det blir allt populärare att cykla till arbetsplatsen, skolan eller kompisen när man bor i storstäder. Stockholm stad har under de senaste årtiondena upplevt stora förändringar när det kommer till trafikköer och hur man effektivast tar sig fram. Naturligtvis har vi den gamla hederliga tunnelbanan som byggs ut mer och mer. Men även den kan vara ineffektiv, svåråtkomlig och besvärlig att ta under rusning på morgonkvisten eller framåt kvällen.

Det är med andra ord inte så konstigt att allt fler väljer att cykla, och ur en miljömässig synvinkel är det förenat med enorma fördelar. I andra städer runt om i Europa, som till exempel Amsterdam, så är cykling snarare regel än undantag om man snabbt vill ta sig fram.

Men att cykla i stadsmiljöer och trafiken är inte bara guld och gröna skogar. För det ställer faktiskt krav på säkerheten från såväl cyklister som trafikanterna. Så vad finns det egentligen man bör tänka på, oavsett vilken kategori man tillhör? Nu under vintermånaderna kan det vara svårt att se alla tydligt, och för att inte tala om alla risker med ishalka och snö. Som cyklist är det därför viktigt att på ett väldigt tydligt sätt markera sin närvaro, utan att för den delen bli en distraktion för bilförare. Ett par bra lampor, reflexväst samt hjälm är obligatoriskt för alla vana cyklare. Något annat som kan underlätta markant är om man förser sin cykel med dubbdäck, eftersom det minskar risken för att halka eller få sladd.

De personer som cyklar brukar säga att bilisterna inte tar någon hänsyn, och de som åker bil brukar påstå det motsatta. Vilka av oss som har det största ansvaret är egentligen irrelevant, och det är också därför det är så viktigt med en bra kommunikation. I egenskap av cyklist bör man därför se till att markera när man ska svänga, att ha ögonkontakt med bilister vid eventuella övergångsställen samt se till att hålla koll på rödljusen. Som bilist kan det vara klokt i att vara extra observant på cyklisterna, särskilt i samband med korsningar eller stora parkeringar. En olycka kan snabbt hända, och någon som ena stunden cyklar vid bilens sida kan i nästa sekund råka väja för en fotgängare och styra ut i trafiken. Att hålla koll och vara alert är alltså A och O, speciellt längs vägar som trafikeras intensivt av cyklister.

Varje år händer det olyckor som både orsakar personskador, skador på bilar och stopp i trafiken. Olyckligtvis går inte alla så bra som man velat, och att ha hjälm samt hålla hastighetsbegränsningarna är självklara saker som vi knappast behöver nämna. Däremot så är det inte alla som har så god koll på regler kring cykeln, vilka reflexer som krävs, vilka lampor som rekommenderas m.m. Som cyklist är det därför viktigt att bilda sig och vara påläst inom de olika regelverken, både för ens egen säkerhet och för att undvika böter.

Att cykla i trafiken kan vara ett effektivt, miljövänligt och snabbt sätt att ta sig fram på. För den oförsiktige kan det emellertid vara en upplevelse som i värsta fall slutar med en olycka. Så ta ditt ansvar, både som trafikant och som cyklist.

Använd tipsen ovan!

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.