Cykelvasan – allt om detta populära lopp

Om du är någorlunda insatt i cykling så har du med stor säkerhet också hört talas om Cykelvasan. Inför loppet 2014 så tog de hela 12 000 platserna slut på enbart 3 minuter. För att vara ett cykellopp är detta inte bara unikt, utan också ett tecken på att cykling blir allt större i Sverige. Varje år så flockas allt mer människor till tävlingar och cykelmaraton, och cykelvasan är med stor säkerhet den största händelsen inom cykelsverige. Så vad är det egentligen som gör loppet så speciellt? Fortsätt läs och du kommer få reda på allt som är värt att veta om just cykelvasan.

Loppet, som för övrigt är Sveriges största mountainbikelopp, går av stapeln den 15:e – 16:e augusti 2014. Varje år så deltar över 10 000 personer, och i ledet brukar man hitta såväl proffs som hobbycyklister. Det är inte bara ett lopp som lockar många deltagare, utan också deltagare med stor variation i erfarenhet, kondition och målsättningar. Så även för dig som känner dig lite ringrostig när det kommer till cyklingen, som kanske egentligen skulle behöva bli av med de där extra vinterkilona – anmäl dig till cykelvasan. För många är det en perfekt målstolpe att arbeta utifrån, vilket särskilt märks bland företag och verksamheter som finns representerade i loppet. Det behövs ingen elitnivå, utan det är ett lopp som de flesta med cykelvana kan delta i.
Så hur ser loppet egentligen ut, om man räknar till avstånd, geografisk placering m.m.? Loppet är ett så kallat motionslopp, och som ovan nämnt vänder det sig både till motionärer och elit. Totalt så är det fyra stycken klasser, och tre stycken olika distanser. De olika distanserna är 90, 45 och 30 kilometer. Den förstnämnda distansen, samt den längsta, startar i Sälen och sträcker sig till Mora. Dessutom får man chansen att passera alla de kända vasaloppskontrollerna i vasaloppsarenan. För de lite kortare distanserna så startar deltagarna i Oxberg. Många som läser om distanserna antar ofta att det är ett för jobbigt lopp, men sanningen är att även den sträckan passar de flesta. 90 kilometer på cykel är förvisso en utmaning, men ur en teknisk synpunkt så är det inte svårare än de korta varianterna. Så om du känner att du har flåset nog, ta dig ann den längsta sträckan för störst belöning.
Under själva loppet finns det naturligtvis en hel del att tillgå och ta tillvara på. Till exempel så hittar du längs sträckan stopp för vatten, sportdrycker eller den kända vasaloppsbullen. Dessutom finns det gott om servicekontroller där du kan få enklare service som pumpa däck, justera växlar m.m. Du är med andra ord i trygga händer om mot förmodan olyckan skulle vara framme och något händer med din cykel.

Cykelvasan kanske inte är lika känt och stort som Vasaloppet. Det kanske inte finns lika mycket stor och internationell publicitet.

Men en sak är säker, och det är att det är en minst lika stor folkfest. Så för dig som vill uppleva Vasaloppet under sommartid, och för dig som vill anta dig en personlig utmaning – genomför Cykelvasan!

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.