Cykeltävlingar runt om i Sverige

Cykelsporten i Sverige blomstrar och är större än någonsin.

Faktum är att det aldrig tidigare har existerat så pass många olika sorters tävlingar, evenemang och kommers kring just cykling som nu. Rent geografiskt är nämligen Sverige ett utmärkt land på många sätt, även fast vi kan ha våra kalla vintermånader. Man kan hitta bra många insjöar, likaväl som man kan hitta många olika sorters terräng och platser. Detta banar förutsättningar för utmärkta lopp, maraton och tävlingar – vilket också visar sig på den stora variationen som idag existerar.
Så vad finns det egentligen för tävlingar eller lopp att anmäla sig till? Beroende på hur pass erfaren man är så finns det såklart olika nivåer på loppen, och dessutom finns det lopp där man tävlar i lag samt så kallade motionslopp (där man cyklar själv). Bortsett från detta så varierar dessutom loppen i längd och intensitet, så innan man antar sig första bästa utmaning bör man kolla upp informationen noggrant.
Många populära lopp nu för tiden brukar utspela sig i städer, och detta är en trend som inte bara återfinns i Sverige utan även i andra länder runt om i Europa.

I våra storstäder (Stockholm, Göteborg och Malmö) hittar du bland annat cykellopp som Stockholm Ride, Malmögirot eller Göteborgsriot. Så för den som bor i någon av de större städerna finns det alltså all anledning att redan nu kasta sig upp på cykeln och börja träna. Det är dock inte bara stadsloppen som drar publik och deltagare i vårt avlånga land, för dig som är intresserad av lopp inom mountainbike så finns det massvis att välja och vraka bland. Väldigt populära lopp brukar exempelvis ske vid Åreskutan, uppe i de Jämtländska fjällen. Dessutom hittar du det mycket ansedda loppet ”Tour ofJamtland”, som tar dig runt de anrika miljöerna runt om i hela Jämtland. Så för den som letar finns det med andra ord massvis att finna, oavsett om det handlar om cykling på landsväg eller i mer avancerad terräng.
Bortsett från ovanstående lopp kan man naturligtvis alltid leta sig till de mer klassiska alternativen, som Vätternrundan i Motala eller Vänern runt. Ofta är de sistnämnda rena folkfesterna som pågår i flera dagar, och där det inte alltid ställs så höga krav på deltagarna. D.v.s. man kan både delta som elitcyklist likaväl som man kan genomföra loppet som ett roligt företagsjippo.

Cykling har aldrig tidigare varit så populärt som det är idag. Anledningarna till detta är många, och det handlar inte bara om att det är bra träning eller en rolig aktivitet. Många av oss lever helt med cyklingen, och använder det som transportmedel till jobbet likaväl som till snabbköpet. Det blir helt enkelt fler och fler av oss som äger en cykel, och för den som bor i storstaden kan cykellopp vara ett utmärkt sätt att aktivera sig samtidigt som man får chansen att anta en personlig utmaning. Så gör likt massvis med andra svenskar du med, delta i ett cykellopp. Det är roligt, det är utmanande och framförallt är det ett mått på din fysiska kapacitet och uthållighet.

Håll huvudet och tempot högt, håll cyklingen vid liv. Lycka till!

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.