Cykelpendling

Cykelpendlingen blir allt mer populär! Sedan människan började cykla för över 150 år sedan så har dess primära syfte alltid varit transportmedel. Förvisso passar det minst lika bra i tränings- eller tävlingssammanhang, men de allra flesta använder sina cyklar för att ta sig fram snabbt och smidigt. Det sistnämnda är dessutom extra populärt i storstäder där trafiken kan vara tät, särskilt under rusningstrafik på morgonen eller eftermiddagen.

Just nu kan man hitta en genomgående trend som sprider sig över hela Europa, nämligen cykelpendlingen. Fler och fler upptäcker fördelarna med att ta sig till och från jobbet eller skolan med hjälp av cykeln. I länder som Sverige, Nederländerna, Norge samt andra runt om i Europa så tenderar infrastrukturen för cykling att vara väl utbyggd. Mer och mer resurser och pengar satsas på cykelbanor, säkerhet och cykelvägar. Dessutom så är en cykel ett betydligt billigare transportmedel än vad en bil är, åtminstone i de större städerna som till exempel Stockholm. Att köra bil kostar pengar, dels för bränsle, men också för parkering, garage, tullavgifter samt en rad andra detaljer. För att inte tala om besiktningar, försäkringar och service.

Men vi svenskar då? Hur mycket cyklar vi till och från jobbet? Ganska mycket faktiskt, och under sommarhalvåret cyklar var femte dagligen till eller från jobb/skola. Varje vecka så cyklar dessutom var tredje svensk vid något tillfälle till jobbet. För att vara ett land som är drabbad utav snö, rusk och tufft klimat så är vi väldigt flitiga på att hålla trenden vid liv. Så mycket som 18 % av svenska folket fortsätter nämligen att cykla under vintern minst en gång per vecka. Detta är tämligen unikt i Europa, och det är svårt att hitta andra länder med lika hög andel vinterpendlare.

Så hur kommer det sig att vi egentligen blivit så intresserade av cykelpendling? Har det bara med pengar och ekonomi att göra? Inte riktigt. Under de senaste åren har cyklingen ökat enormt ur ett träningsmässigt perspektiv, och nästan varannan svensk använder cykeln som ett motionsredskap vid minst ett tillfälle per vecka. Vi har med andra ord övergått ifrån att se det som ett rent transportmedel till att också betrakta det som ett perfekt tillfälle för vardagsmotion. En annan viktig fråga för många cyklister är också miljön, och då pratar vi inte om hur vida man cyklar i skogen eller i staden.

Istället brukar man syfta på miljöpåverkan och utsläpp, där cykling är det absolut mest klimatsmarta.

Cykelpendling har med andra ord ökat i popularitet till följd av flertalet faktorer. Det är vänligare mot vår moder jord, det är oftast billigare ifall man bor i en storstad, och det är en utmärkt träningsform. Dessutom så går det fort att ta sig fram med hjälp av en cykel, och många arbetsgivare brukar med hjälp av friskvårdsbidraget kunna bekosta cykelreperationer eller service. Det är alltså lika bra för folkhälsan som för miljön, vilket är ett utmärkt recept på framgång och popularitet.

Så om du själv inte redan har upptäckt tjusningen med cykelpendling, ge det ett försök. För din hälsas, plånboks och effektivitetens skull!

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.